Pomnijim promatranjem, primijetio sam da učenici ne poznaju pravila bontona te većinu svojih postupaka pravdaju vlastitom nezrelošću

Moje ime je Bojan Iličić i po vokaciji sam magistar primarnog obrazovanja. Na moje veliko zadovoljstvo, moj posao uključuje rad s djecom i cijeli centar zbivanja postavljen je oko djeteta. Rad s učenicima u školi pruža mi priliku da promatram njihove međusobne odnose i komunikaciju.

Kao voditelj Dječjeg foruma, u organizaciji Društva naša djeca Sisak, s učenicima provodim različite radionice i obrađujem teme koje su im zanimljive. Cilj nam je upoznavanje djece s dječjim pravima i time kako ih ostvariti, a u našem zajedničkom radu razmjenjujemo ideju mira, suradnje i tolerancije, odgajamo za razumijevanje i suradnju, kao i djelovanje u lokalnoj zajednici.

Obrađujući teme sigurnosti na internetu uočio sam da učenici olako shvaćaju korištenje društvenih mreža i ne poštuju pravila i dogovorene društvene norme. Pomnijim promatranjem, primijetio sam da učenici ne poznaju pravila bontona te većinu svojih postupaka pravdaju vlastitom nezrelošću. U više navrata sam, čitajući njihove međusobne komentare na društvenim mrežama, uočio govor mržnje, netrpeljivost i grupiranje protiv nečega ili nekoga. Vodeći radionice zaključujem, kroz razgovore s učenicima i po njihovim komentarima, da njihova percepcija ispravnoga ovisi o masi i da često ne primjećuju govor mržnje ako je u nekom pozadinskom kontekstu. Također, učenici vlastite rečenice, ako su prisvojene od društva ili starijih, ne smatraju neispravnima. Tu počinje moja motivacija za podizanjem svijesti o raširenosti govora mržnje.

Smatram da se moja uloga edukatora ne odnosi samo na školstvo već na sve aspekte društva. Moderna tehnologija mijenja razvoj mladih ljudi te je moja zadaća naučiti ih što pravilnijem korištenju te iste tehnologije. U edukacijama često krećemo od ljudskih prava i učenike podučavamo njihovim pravima, ali bitno je napomenuti da uz prava dolazi i odgovornost koju moramo prihvatiti i ponašati se u skladu s njom. Znanje daje moć, a način na koji ćemo koristiti tu moć određuje našu osobnost.

Radeći na prevenciji protiv govora mržnje cilj mi je osvijestiti učenike o svim aspektima koje govor mržnje nosi sa sobom, kako utječe na druge i kako utječe na njih same, ali i stvoriti generacije učenika koji znaju i mogu kritički razmišljati i samostalno donositi pravilne odluke.

Bojan Iličić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA