Empatija

srb-vrsnjacko-nasiljeEmpatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi i načina kako reagirati na opažene emocije. Osjećati empatiju prema nekome znači razumjeti što osoba osjeća u situaciji u kojoj se nalazi te razumjeti kako bismo mi reagirali u sličnoj situaciji.

 

Nedavno nas je sve pogodila smrt dječaka iz BIH koji je sebi oduzeo život zbog vršnjačkog zlostavljanja. Verbalno zlostavljanje koje je kasnije prešlo u fizičko je polagano uništilo njegovu psihu te ga natjeralo na očajnički čin. Mladi život ugašen zauvijek. Zlostavljači su u ovom slučaju veoma okrutni te njihov nedostatak empatije je uistinu zastrašujući. Ako su spremni učiniti takve grozote u adolescentskoj fazi života pitanje je što će učiniti kada odrastu. Vjerujem da je i njih iznenadila smrt dječaka jer za njih je to sve bila samo igra, igra koje je prešla sve granice.

Želim se osvrnuti i na one pasivne promatrače ove priče. Učenike koji su znali za zlostavljanje i šutjeli o tome. Koji su na društvenim mrežama dijelili uvredljive poruke i poticali mržnju prema dječaku. Promatrače koji su svjedočili zlostavljanju i nisu pomogli dječaku i pokušali spriječiti situaciju. Nedostatak empatije u toj školi me iznenađuje. Znati da je učenik zlostavljan i ništa ne učiniti po tom pitanju čini te zlostavljačem i ne možeš se braniti da ti nisi ništa napravio. Tvoja pasivnost je pripomogla da zlostavljanje uzme maha i dovede dječaka do oduzimanja svoga života.

Potrebno je proaktivno djelovati na vršnjačko zlostavljanje u školama. Treba poraditi na empatiji učenika i na osvješćivanju koje sve posljedice vršnjačko zlostavljanje nosi sa sobom. Trebamo biti sposobni razumjeti tuđe osjećaje i pomoći jedni drugima ako smo u mogućnosti.

Bojan Iličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *