Kostur u ormaru

Priča 1.

Vani je bilo hladno. Prava istarska bura. Odjenula sam debelu, toplu, pernatu jaknu i zamotala se predimenzioniranim šalom.
“Tek sad izgledaš normalno”. Zastala je, odmjerila ju i rekla:
“A ne.”- i nasmiješila se.
Nasmijala sam se i zapitala je li to zbog mojih nogu koji nisu bili umotani u višeslojne odjevne predmete, na što se ona nasmiješila i potvrdno odgovorila.

 

Priča 2.

Tog sam dana nezgodno pala. Pod nezgodno mislim kako sam zapela za stepenicu ispred faksa, nakratko poletjela i natukla koljeno o tvrdi beton.
Dan nakon toga ležali smo u krevetu. Smijali smo se i šalili, na što sam se sjetila kako mu nisam ispričali tu smiješnu priču. Iako me koljeno još uvijek boljelo, u glavi sam vrtjela taj film i zamišljala kako je to sigurno smiješno izgledalo slučajnom prolazniku.
Pokazivala sam mu masnicu na koljenu. Kad mi je vidio koljeno, samo je rekao:
“Pa kako ti koljeno može biti uže od ovog tu dijela iznad njega?”
Ravnodušno sam slegnula ramenima i nasmiješila se.

 

Ovakvi komentari ne pogađaju 26-godišnjakinju. Deset godina ranije, 16-godišnjakinja bi se osjećala loše zbog njih. Imala je manjak samopouzdanja u svemu, bila je nesigurna zbog nebrojenih sitnica na svom tijelu. Smetala ju je njena mršavost. Htjela je nešto veće, nešto manje, oduzeti tu, dodati tamo- i tada bi bila sretna.
Dvadeset šestogodišnjakinja sam ja i do ovakvog stanja uma i samopouzdanja trebalo je mnogo godina odrastanja i rada na sebi. No, i dan danas je to proces koji traje.

 

Priča 3.

Sudjelovala sam u fokus-grupi s jednim srednjoškolskim razredom. Bila sam moderatorica, a tema je bilo govor mržnje. Činilo mi se kako nikako ne mogu doprijeti do njih. Čula sam komentare kako su si osobe same krive- “Pa same su stavile te slike na fejs!”,  “Predebela je, ona uopće ne bi smjela nositi takve haljine”, kao i to da žrtve nasilja na Internetu nemaju smisla za humor “Pa bože, te osobe su se samo šalile, a ona to uopće ne kuži”. Komentar koji me najviše pogodio je- “Te su osobe preosjetljive.”

 

Svi smo mi onda preosjetljivi. Zapamti, koliko god si izgrađena osoba, žrtve mogu naći nešto što će tebe povrijediti. Ako nisi nesiguran zbog svog tijela i ne smetaju te komentari koje čitaš ispod svojih uploadanih slika, onda ti je možda bolna točka tvoja vjera. Ili pak roditelji ili neki član obitelji. Ili tvoja inteligencija ili stavovi i uvjerenja koje imaš.
Kao što i ti imaš nešto na što si osjetljiviji, tako imaju i ostali. Sjeti se toga prije nego nekome napišeš negativan komentar.

Ana Tavić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *