Pojedinac može pokrenuti promjene, ali uvijek više možemo postići zajedno

Danas se često susrećemo s govorom mržnje, osobito na internetu. Pitala sam se zašto ljudi to rade, koje zadovoljstvo imaju od toga, zašto se skrivaju pod pseudonimima i lažnim imenima i razmišljaju li ikada o tome da drugi to čitaju i kako to utječe na osobu kojoj je upućen govor mržnje?

Pustinja i govor mržnje

“Dvojica prijatelja su išli pustinjom. Na putu su se porječkali i jedan je jako ljut ne razmišljajući grubo izvrijeđao drugog. Izvrijeđani se osjetio povrijeđenim, ali je šutke napisao u pijesku: Danas me ružno izvrijeđao moj najbolji prijatelj. Produžili su dalje dok nisu našli oazu gdje su se odlučili okupati. Izvrijeđan prijatelj zamalo da se nije udavio kupajući se, ali život mu je spasio onaj drugi.

Kad je došao k sebi, urezao je u jednom kamenu: Danas mi je moj najbolji prijatelj spasio život! Onaj koji je izvrijeđao svog najboljeg prijatelja upita: Kad sam te izvrijeđao, poruku si napisao u pijesku, a sada je urezuješ u kamen. Zašto?

Prijatelj mu odgovori: Kad nam netko napravi nešto loše, to trebamo zapisati u pijesku da bi vjetrovi izbrisali, ali kad netko napravi nešto dobro, to trebamo ugravirati u kamen da ga ništa ne može izbrisati! Nauči se da rane upišeš u pijesak, a sreću u kamen.”

Ovo je priča koju sam čula da se prepričava s koljena na koljeno, ali…

Zaključak do kojeg sam došla pišući svoj blog Manager4today ( svi smo sami sebi menadžeri i odgovorni za vlastite postupke) je da govor mržnje bilo da ostaje zapisan na internetu ili fasadi kuće ostaje zapisan kao u kamenu umjesto u pijesku, a umjesto toga sve bi se moglo reći lijepo „Say it right but polite“ ili upakirano u tehniku zvanu „Poslovni sendvič“, ali temelj leži u svakom pojedincu.

Pojedinac može pokrenuti promjene, ali uvijek više možemo postići zajedno „Timskim radom – jer zajedno smo jači“ i pokazati da upoznajući sebe i svijet oko sebe shvaćamo da je ljepota u različitosti i prihvaćanju drugih jer nitko ne može živjeti kao Pale sam na svijetu.

Zato i ti podrži kampanju protiv govora mržnje –  nije : ) : smiješno jer govor mržnje je ozbiljna stvar!

Maja Sertić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA