Malina upoznaje svijet i sebe

Malina je svaki dan ustajala u 5 ujutro da bi oprala svoju divnu plavu kosu, izravnala je do savršenstva, našminkala se i iskombinirala modnu kombinaciju kojom će istaknuti svoju zavidnu figuru. Nakon toga je tek mogla izaći iz kuće i krenuti u školu. Morala je biti “savršena“. Što znači biti savršen/a?

Malina je uvijek gledala modne magazine, divila se mršavim fotoshopiranim ženama u prekrasnoj odjeći. Savršeno našminkane i uređene. Čitala je kako svi vole modele, a ona je htjela biti voljena i prihvaćena. Odlučila je biti što sličnija modelima u novinama jer izgled je prvo što netko primijeti, smatrala je.

Malina je toliko pazila na prehranu, vježbala i uređivala se da bi se svidjela drugima. Željela je svim srcem biti prihvaćena u društvu i biti predmet obožavanja kod dečkiju. Prijatelje je uvijek saslušala, bila rame za plakanje, uvijek je bila spremna za izlaske i kave u bilo koje doba dana ili noći. Život drugih bio je uvijek bolji, ljepši, a ona da bi bila sretna morala je samo biti lijepa, smijati se i biti prisutna.

Malina je tako provodila dane u društvu prijatelja iz škole i dečka i napokon je bila potpuno sretna jer je prihvaćena u društvu. Sve do jednog dana…

Malina je završila u bolnici, morala je na operaciju i sada je očekivala da toliko prihvaćena osoba mora imati puno prijatelja koji će sada nju saslušati, biti uz njen krevet u bolnici i praviti joj društvo u bolničkom kafiću brojeći sate do operacije. Ali prijateljima ni traga ni glasa… Svi su rekli da će doći, slali su joj preslatke poruke ohrabrenja, ali ne sada, sada ne mogu… Sada im je bitnija škola, dečki, obaveze, a Malina?

Malini se svijet srušio, čekala je i čekala…A onda je shvatila…Tko je zapravo Malina? Što Malina voli? Što Malina želi postići u životu? Kako se Malina osjeća kada je svima uvijek na raspolaganju?

Shvatila je da ona sebe ne poznaje i ne cijeni dovoljno. Bolest joj se i desila jer je zanemarila svoje zdravlje, a za druge se davala 120 %. Čemu to vodi? Sretnom i ispunjenom životu, zasigurno ne. Malina je napokon uvidjela da smo sami odgovorni za to kako se osjećamo te da drugi i njihove riječi i postupci ne bi trebali imati utjecaja na nju i određivati kako će se ona osjećati ili ponašati.

Da bi bili tu za druge, moramo  prvo znati tko smo mi sami. Znati što želimo, volimo i voljeti najprije sebe. Cijeniti sebe i prihvatiti sebe takvima kakvi jesmo jer je to početak jednog divnog prijateljstva. Ako nam je najbitnije da dobijemo od drugih potvrdu da smo dobri onda nas drugi posjeduju. Ta potvrda nam je onda važna jer u nama budi dobar osjećaj i mi smo tada sretni. Potvrde drugih nam ne bi trebale biti važne. Važno je znati da mi stojimo iza naših uvjerenja, mišljenja i postupaka. Ljudi će uvijek pričati i nakon nekog vremena i zaboraviti, celebrity to najbolje znaju. Samo mi ne smijemo zaboraviti tko smo i kako se osjećamo danas i što nama nosi svaki naš postupak. Moramo obratiti pažnju na naše osjećaje, upoznati sebe i raditi što volimo.

Malina se više ne diže u 5, ne trči na svaki poziv prijatelja i ne kaže DA na svaki prijedlog za izlazak. Malina od danas voli sebe zbog sebe. Radi što voli i osjeća se sjajno bez pretjerane šminke, savršene frizure i tip top odjeće jer to nije ona. Malina je sedamnaestogodišnja gimnazijalka koja planira upisati psihologiju i reći svijetu da je ona vrijedna i pametna kao osoba takva kakva je, a tko ju voli zbog nje same biti će joj prijatelj i s njom dijeliti smijeh bilo u bolnici ili na kavi nakon škole. Shvatila je da su pravi prijatelji osobe koje možeš nabrojati na prste jedne ruke i da su tu za tebe i u 3 ujutro, ali najvažnije da si ti tu sam za sebe 24/7 i osjećaš se super zbog toga.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *