Malo vs. veliko ili priča o tegli krastavaca i kavi

U životu događaje, stvari i ljude oko sebe često dijelimo ma “male“ i “velike“, tj. manje i više značajne. Jednoj osobi neki događaj može biti mali, dok je drugoj sve na svijetu. Bitno je znati što nam je i koliko važno, da bi ih mogli i podijeliti. Zašto nas onda “male“ stvari tako pogađaju?

Tegla krastavaca i kava

Na satu filozofije profesor je stajao pred grupom studenata i bez riječi podigao veliku, praznu staklenku od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Pitao je studente je li staklenka puna. Složili su se da je.

Onda je profesor podigao kutiju punu kamenčića, ubacio ih u staklenku i malo protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazni prostor između loptica. Ponovo je pitao studente je li staklenka puna. Ponovo su odgovorili da je puna.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je usuo, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u staklenci. Pitao je još jednom je li staklenka puna. Studenti su skrušeno odgovorili da je.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice kave i ulio ih staklenku. Kava je natopila pijesak. Studenti su se smijali.

Sad!, rekao je profesor, dok je smijeh smirio, ‘želim da shvatite da ova staklenka predstavlja vaš život.
Loptice za tenis su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, zdravlje, vjera i stvari kojima se strašno predajete. To su one stvari uz koje bi vaš život bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo.
Kamenčići su ostale važne stvari u životu: posao, kuca i auto…
Pijesak predstavlja preostale stvari. Male, nevažne stvari. Ako staklenku napunite pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice.
Isto važi u životu. Ako svoje vrijeme i snagu potrošite na male stvari, nikad nećete imati mjesta za važne stvari.

 Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su zaista važne.
– Izaberite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak.

Jedna studentica digla je ruku i pitala što predstavljala kava.
Profesor se nasmijao. ‘Drago mi je da ste pitali. Nju sam ulio, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život ispunjen, uvijek imajte vremena za kavu s prijeteljem.’

1teglakamen

Često nas “male“ stvari pogode tako jako da jednostavno zaboravimo da nisu jako važne, iako se u tom trenu čini tako. Nikad ne smijemo zaboraviti što nama u životu predstavljaju teniske loptice, a što pijesak. Svatko ima svoj popis, ali bitno je da ga imamo i da to nikad ne zaboravimo. U slučaju da zaboravite samo se vratite na ovu priču i shvatit ćete da se tih “malih” stvari nećete sjećati za 6 mjeseci i da nisu tako bitne te rađe otiđite na kavu s prijateljima i  smijte se bez razloga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *