NE BISTE VJEROVALI ŠTO JE ZATIM NAPRAVIO…KLIKNI!

“Je*em vam mater odvratnu, kretensku retardiranu… Koji ste vi jadnici od novinara, to je pre strašno. Daj Bože opet Hitlera, pa da kreteni poput vas budu spremljeni tamo gdje vam je i mjesto.” 

 

“Kamo ćemo?”
“Doma.”
“A otkud?”
U tom trenutku malo sam se iznenadila slobodom postavljanja pitanja. Ovog vozača autobusa prvi put vidim, ali sam mu ipak odlučila odgovoriti.
“A došla sam jutros iz Strasbourga.”
“A šta si radila tamo?”
Oklijevala sam odgovarati jer unaprijed znala koju ću reakciju dobiti, ali u tom sam trenutku zaključila kako će brže završiti ovaj razgovor ako mu dam odgovore na njegova pitanja.
“Ja sam jedna od 7 blogerica koja radi na nacionalnoj kampanji protiv govora mržnje u Hrvatskoj.”
Malo se namrštio, ispustio veću količinu zraka kroz nos i priupitao:
“A di su ti ostali?”
“Ja sam jedina iz Istre.”
“A nema ti toga tu, je tako?”
Nisam znala što odgovoriti pa sam samo šutjela dok sam plaćala svoju autobusnu kartu.

 

parada_472916S1

 

Često dobijem povratnu informaciju kako je to nebitno (“Pa uloži tu energiju u nešto pametnije!”, “Da se više moraš brinuti o egzistenciji svoje obitelji, ne bi se bavila ovim glupostima”) i kako ništa nećemo ovime postići.

 

“TUŽITELJSTVO ODBACILO KAZNENU PRIJAVU ‘Pedere u logore’ nije govor mržnje, nego ‘psihologija mase’ (naslov iz Jutarnjeg lista, objavljen 6.10.2015.)

 

E pa upravo je ta naša masa uzrok svih problema. Djelomično ju i razumijem. Narod je frustriran apsurdima naše države. Jednostavno je i logično, gdje god se osvrneš, svi njeni stupovi se klimaju ili  polako ruše. Školstvo u problemima, zdravstvo u kaosu, opća nezaposlenost na vrhuncu, egzil mladih u inozemstvo,  staro stanovništvo, siromaštvo, korupcija i nepotizam iza svakog ugla. No jednostavno ne želim i neću priznati da je ovakvo stanje izlika za rečenicu “Srbe na vrbe” koja će doći iz ustiju 10-godišnjaka koji se još nije bio rodio za vrijeme Domovinskog rata. Nije ni izlika za rečenice prepune govora mržnje upućene izbjeglicama od strane mlade osobe koja nikad nije bila van Hrvatske, a jedinu nacionalnost koju je ikad upoznala je hrvatska. To nije izlika za parole protiv drugačijih i javni poziv na njihov linč.

 

“joooooj je*o vam isus krist mater, sve vam je govor mržnje. nabijem na ku*ac tu vašu političku korektnost i licemjerje. odite to amerima i debilima prodavat.” (komentar ispod službenog video spota na Youtube kanalu kampanje Nije smiješno)

 

Moramo stvari iz temelja mijenjati.

 

 

Ana Tavić

*fotografija: scena iz filma Parada

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *