Ne zaboravimo

Luka Ritz  je rođen u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu. Bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi. Dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode,kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda, umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

Istraga mjesecima nije otkrila napadače, unatoč objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su vidjeli napadače. U studenome iste godine, čak 5 mjeseci od ubojstva, uhićena su petorica maloljetnika i mlađih punoljetnika koje se sumnjiči da su sudjelovali u cipelarenju i premlaćivanju Luke i njegovog kolege, zbog čega je Luka kasnije preminuo.

 

800px-Luka_Ritz

Svi se sjećamo tragično preminulog Luke Ritza, dječaka koji je bio žrtva brutalnog nasilja te su mu nanesene ozljede od kojih je preminuo. Vijest o tom događaju imala je odjeka u svima nama. Ono što nam je svima prolazilo glavom je da smo to možda mogli biti mi. Mladi život ugašen je bez razloga. Svi smo se ujedinili u borbi protiv ovakvih događaja jer je takvo ponašanje nedopustivo.

Zapitali smo se kako se to moglo dogoditi? Pretući nekoga do granice smrti je uistinu strašno. Kolika količina bijesa je usmjerena prema pojedincu, zbog čega? Samo zato što je drugačiji on ne bi smio postojati. Pitamo se gdje je tu tolerancija? Gdje je društvo jednakosti koje pokušavamo stvoriti? Do kada se trebamo skrivati i ne dozvoljavati sebi da budemo ono što jesmo.

Ovaj događaj nam je dao zadatak da pogledamo u sebe i svi zajedno krenemo u borbu protiv nasilja na ulici i u školama. Luka je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja i zlostavljanja u školama. Škole su proglasile pravilo nulte tolerancije na nasilje. Održavani su javni skupovi, mirni prosvjedi, razne manifestacije i koncerti da bi se odala počast preminulom Luki Ritzu i osvijestila javnost o problemu nasilja među mladima.

Od 2009. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osnovalo je Nagradu Luka Ritz. Nagrada se dodjeljivala učenicima osnovnih i srednjih škola  za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Nagrada za učenike koji promiču toleranciju i rade aktivno na tome bili su nagrađivani godišnjom stipendijom od 1000kn. Ministarstvo je poslalo snažnu poruku da nasilju nema mjesta u modernom društvu i da oni koji promiču toleranciju i borbu protiv nasilja trebaju biti nagrađeni.

Ove godine je došlo do promjene. Natječaj nije izašao i nagrada se ove godine neće dodijeliti. Smatram da je ovo veliki propust. Zapitajmo se kakvu poruku šaljemo mladima. Trud uistinu treba biti nagrađen i ovaj slučaj ne smije pasti u zaborav. Moramo se podsjetiti na ovaj tragičan događaj i razmišljati koliko djece i danas proživljava nasilje u školama što verbalno, što fizičko.

Ne smijemo se zavaravati da ulično nasilje i nasilje u školama nije prisutno. Mladi ljudi često znaju biti izdvojeni iz društva, marginalizirani te zlostavljani od strane svojih poznanika. Verbalno nasilje u školama i dalje je prisutno i moramo raditi na prevenciji istoga. Smatram da svaki pokušaj mladih osoba da spriječe nasilje i promiču toleranciju u svome okružju zaslužuje biti priznato i nagrađeno.

S nagradom ili bez nje slučaj Luke Ritza neće biti zaboravljen. Ostat će u našim sjećanjima. Recite NE nasilju, NE govoru mržnje i NE netoleranciji, a DA boljem  društvu za sve Nas i Našu djecu.

 

*Slika i ulomak teksta preuzeti s wikipedije

Bojan Iličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *