Nemoj…

Okružena sam ljudima koji time što postoje osuđuju. I ako si zgodan i lijep. I ako si ružan i ćelav. I kada imaš zgodnu guzu i kada imaš klempave uši. Ili si možda Srbin koji je porijeklom Židov, ili se Hrvat koji je porijeklom Musliman. Možda si miks svega, pa si mađarsko-njemačko-talijansko-hrvatski koktel s prebivalištem u Dalmaciji. Ili si glupa plavuša ili nadobudni intelektualac. Ili napuhani nogometaš ili glupi bilder. Možda si mlad, pa si naivan i nagao, ili si star pa više nisi zanimljiv. Možda si hiperaktivan pa si iritantan, ili si usporen pa si dosadan. Štreber si i perfekcionist koji uvijek sve napravi na vrijeme, ili si ljenjivac kojemu se ništa nikada ne da i vječno svuda kasni. Često slušaš razna klevetanja, ogovaranja i sočne tračeve.

Ljudi oko tebe neprestano razgovaraju povišenim tonom o ljudima koje ne poznaju. Žustro raspravljaju o nekoj Stefani, Ervinu, Marijani, Nemešu… a ti se pitaš tko su oni ili se uključiš u raspravu? Zauzimaš stranu za koji se boriš. Tražiš istomišljenike da te podupru, ili prešutiš svoje mišljenje, jer eto tko će doći do riječi u silnoj galami. Odlaziš… i dalje razmišljaš o tome. Ulaziš u lift, nepoznata žena te odmjeri od glave do pete, i šuteći zuri u prazno. Nije ti jasno koliki osjećaj neugodnosti ti je upravo sada prenijela. Izlaziš s grčem u želucu.

Zaključuješ:

  1. Okružen sam sustavom ljudskih izmišljotina.
  2. Ne želim biti dio sebičnog i uskogrudnog ozračja.
  3. Želim stvoriti prostor u kojemu ću pokazati velikodušnost.
  4. Neću biti nikome sudac.

Ničija pogreška i postignuće ne trebaju ti biti mjerilo kako ti trebaš živjeti.

Svoj krivi nos, široke bokove i plavu kosu nosi ponosno. Ako si sretan igraj nogomet ili provodi vrijeme u teretani.

Oblači se dostojanstveno svoga ukusa i stila.

Ne rugaj se,ne osuđuj i ne nagađaj – netko bi tebe mogao osuđivati i izrugivati.

Ne postavljaj sebe kao mjerilo stvari – jer je to sebično.

Ne nameći svoje mišljenje – svako mišljenje je jednako vrijedno, koliko god se s njime ne slagao.

Teži osobnom idealu – nemoj težiti tuđim idealima

Dobrim djelima ćeš steći naklonost, a potom i prijateljstvo. Stoga, nemoj svoje misli, energiju, svoj život prjati ružnim riječima.

 

Marija Renić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *