New year- new me

Polako prolazi još jedna godina, ova 2015.-a. Zemlja je još jednom odvrtila svoje, prošlo je opet 365 dana. Znamo da 365 dana čini jednu godinu- sada smo godinu dana stariji, trebali bi biti i pametniji. Kao i svake godine, u ovo doba radimo neke finalne kalkulacije, uspoređujemo planirano s ostvarenim, mjerimo zadovoljstvo i uspješnost, planiramo budućnost. Sastavljamo liste, izgovaramo “New year-new me”, počinjemo iznova. Prvi dan mjeseca siječnja se baš čini kao prikladnim početkom.
No, zašto čekati? Zašto ne bismo postali bolje osobe već danas?

Imate li obitelj koja vas voli, nekoliko bliskih prijatelja, hranu na stolu i krov nad glavom, bogatiji ste no što mislite.

Veliki umovi raspravljaju o idejama, srednji umovi raspravljaju o događajima, mali umovi raspravljaju o ljudima. Sjetite se toga sljedećeg puta kad zakažete kavu s prijateljicom.

Biti, a ne imati. Uloži u sebe, a ne na sebe. Umjesto kupnje novog odjevnog predmeta, uplati si putovanje. Upoznaj nove kulture, doživi nova iskustva i obogati se novim pričama. Uplati si tečaj nekog novog jezika, nauči nešto novo. Doniraj taj novac nekome tko je potrebniji. Martin Luther King kaže da je uvijek pravo vrijeme da se uradi ono što je ispravno.

new-shoes-copy

Provjeri u svojoj okolini tko treba volontere i uključi se. Budi dio onih koji grade sretniji, humaniji i ljepši svijet. A i ti ćeš se osjećati bolje! Prema Erichu Frommu bogat nije onaj tko puno ima, već tko puno daje.

Izađi iz svog poznatog i ustaljenog svijeta i probaj i nauči nešto novo. Jednom kad izađeš iz svoje „comfort“ zone, bit će ti drago. Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo kaže Albert Einstein.

Odagnaj sve one crne misli, razvuci osmijeh na lice i budi pozitivan. Pozitivnom energijom privlačiš i pozitivne stvari u životu čime ćeš automatski biti i sretniji. Život je prekratak za gunđanje, mrštenje i negativnosti. Nađi sitnice koje te vesele i svaki dan ćeš biti sretniji. Kako kaže Konfucije-“Sreća se nalazi u svemu. Treba je samo znati izdvojiti.”

Ne traži opravdanje za svoja loša djela. Jer nisi imao jednostavno djetinjstvo, nije opravdanje da isto priuštiš svom klincu. Ako si imao disfunkcionalnu obitelj, nije opravdanje što ti sada dižeš ruku na ženu. Prekini taj začarani krug, ne budi debil. Ti možeš bolje.

Nemoj cijelo vrijeme čekati nešto dok ti život prolazi. Jako je kratak. Živi dan za danom i uživaj u životu! Paulo Coelho kaže da je sretan onaj čovjek koji uspije živjeti u sadašnjosti.

 

 

Hvala vam što ste zadnjih tri mjeseca bili uz naše tekstove.

U novoj godini želim vam puno sreće, zdravlja, ljubavi, prijateljstva, pozitive i svega ostalog što si sami zaželite. Sretna vam 2016. godina!

 

*fotografija: “New Shoes” by Gerald Waller, Austria 1946

 

Ana Tavić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *