Prva pomoć

Kao volonter Gradskog društva Crvenog križa imam priliku voditi učenike  osnovnih i srednjih škola pri pripremama za natjecanje u pružanju prve pomoći. Iskustvo je odlično i znanje koje prenosimo učenicima je izvanredno. Kada krećemo s pripremama glavni cilj je pokazati mladim ljudima kako pomoći nekome tko je stradao. Ako se nađu u životnoj situaciji da mogu pomoći nekome oni imaju znanje to učiniti spretno poput profesionalca.

13010864_580739242093042_7981348173480887607_nPomoći ozljeđenome je velika stvar i da pomognu samo jednoj osobi učinili su mnogo. Ovo natjecanje ima i humanu svrhu, osim što ih učimo kako pomoći drugome, učimo ih i humanim vrednotama pokreta i prošlosti nastanka Crvenog križa. Njihov entuzijazam koji pokazuju u natjecanjima vas motivira da nastavite dalje s odličnim poslom.

Prilikom pružanja prve pomoći važan je prioritet zbrinjavanja ozljeđenih osoba i najadekvatniji način zbrinjavanja i pomoći. Ponekad je ozljeđenom potrebna pomoć jedne, a ponekad više osoba. Timski rad koji se stvara prilikom pomaganja povezuje učenike. Važno je razgovarati s ozljeđenim da bi smo saznali što mu se dogodilo, pratimo njegove vitalne funkcije i pružamo mu psihosocijalnu pomoć. Kroz razne scenarije učenici uče na adekvatan način pružiti pomoć. Sudci paze na sve detalje i pomažu im pojasniti nejasnoće ako postoje.

U tako nečemu humanom nema mjesta govoru mržnje. Želja pomoći nepoznatoj osobi govori puno o vama. Empatija koju osjetite, potreba za pomoći drugima vas čini dobrom osobom. Generacije učenika koje su sudjelovale i sudjeluju u ovom natjecanju su i volonteri Crvenog križa koji su spremni pomoći drugima, bilo to u vidu humanitarne akcije, uređenja kuće i okućnice starijim osobama, posjeti staračkim domovima ili davanjem krvi.

Veoma sam ponosan na svoje učenike, koji dok ih promatram izrastaju u velike ljude vrijedne divljenja, vraćajući vjeru u bolje sutra. Hvala vam na tome.

 

Bojan Iličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *