Recept za uspjeh

Što je uspjeh?

Uspjeh je imati petice u školi.

Uspjeh je imati veliku plaću.

Uspjeh je biti sretan.

Uspjeh je imati obitelj.

Uspjeh je biti prihvaćen u društvu.

Uspjeh je…

Nema jedne definicije uspjeha. Definicija postoji koliko i ljudi. Svaka osoba za sebe najbolje zna što je za nju uspjeh.

MARKO I ANTE OTKRIVAJU USPJEH

Marko i Ante su braća blizanci na kraju 4. razreda srednje škole i sve više se bliži matura i pripreme za odabir željenog fakulteta i životnog puta. Marko i Ante imaju roditelje koji smatraju da znaju što je najbolje za njih.  Roditelji ih savjetuju da upišu dobar fakultet koji bi im omogućio sutra da nađu dobar plaćeni posao te da se zatim ožene i osnuju obitelj i tako će biti uspješni i sretni.

Što Marko i Ante žele?

Marko želi upisati medicinu. Sanja o toj profesiji od malih nogu. Nagledao se dokumentaraca o doktorima koji putujući svijetom pomažu ljudima. Odlučio je da želi učiti i putovati, vidjeti svijet, upoznati nove ljude, kulture, običaje i tako bolje upoznati sebe. Biti svjetski nomad? Zašto ne, širiti horizonte, učiti svaki dan na svakom koraku i pomagati ljudima njemu je dovoljno za sreću i uspjeh.

Ante jedva čeka da završi srednja škola i da  više nikad ne mora polagati dosadne testove i štrebati napamet nebitne stvari. Dosta mu je maltretiranja od strane roditelja da se ugleda na brata Marka i pritiska da mora više i bolje kako bi upisao fakultet i bio netko sutra. Ante ustvari ne želi na fakultet, želi samo imati svoju malu radionu za popravak automobila izvan grada. Već zna kako će se zvati i kako će točno izgledi.  Sanja o autima od malih nogu, rastavlja ih i sastavlja i već sad zna jako puno. Svaki slobodan trenutak provodi gledajući aute i učeći o njima. Auti su njegova ljubav, reći će  ponosno djevojka Andrea za svog Antu. Planira kada završi srednju odseliti s curom na periferiju i pokrenuti svoj biznis, već imaju cijeli plan. Zna što želi, voli i što ga čini sretnim. To je Antin recept za uspjeh.

Oboje su bili uspješni, samo su uspjeh različito percipirali.

Bili njihovi recepti za uspjeh nekom glupi/neozbiljni/djetinjasti oni su njihovi. Marko i Ante vjeruju u svoj uspjeh. Svjesni su da će morati puno raditi i učiti da bi to postigli, ali gdje ima želje ima i načina. Svatko odabire svoj put, ali najprije je bitno znati što želite, težiti tome i vjerovati u sebe.

 

nije uspjeh sve što se vidi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *