Sin, kćerka, brat, sestra, unuk, unuka, susjed, susjeda…Od svih uvoda koji su postojali i koji tek imaju mogućnost postojanja, nijedan nije prikladan za ovaj tekst.


kafkajadin bellOvo je Jadin Bell. Jadin je počinio samoubojstvo u petnaestoj godini života. Bio je zlostavljan, kako uživo tako i putem interneta. Zašto? Zato što je bio gay. Jadin je 14. siječnja 2013. godine otišao u svoju osnovnu školu, kao i inače. Tamo se objesio na školskom igralištu. Nije odmah preminuo, hitno je prebačen u bolnicu gdje je održavan na životu do 3. veljače, kada je skinut s aparata i preminuo.tyler_clementi_photoTyler Clementi počinio je samoubojstvo u osamnaestoj godini. Tyler se ubio skočivši s mosta George Washington 22. rujna 2010. godine. Navodno su tri dana prije Tylerovog samoubojstva, njegovi cimeri i susjed putem web kamere, bez Tylerovog znanja, promatrali Tylera dok se ljubio s muškarcem. Dan prije samoubojstva, cimer je pozvao prijatelje i sljedbenike na Twitteru da preko njegove web kamere promatraju novi susret između Tylera i njegovog prijatelja.RyanHalliganOvo je Ryan Patrick Halligan koji je počinio samoubojstvo 2003. godine, u trinaestoj godini života. I Ryan je bio žrtva bullyinga u školi, ali i putem interneta. Halligan je navodno neprestano primao homofobne poruke, ali i prijetnje i uvrede.  Ryanov otac, John Halligan, otišao je na poslovni put 7. listopada 2003. godine. Rano ujutro, dok su ostali članovi obitelji još spavali, Ryan se objesio. Tijelo je pronašla njegova starija sestra. Iako nije ostavio oproštajno pismo, Ryanov otac je naknadno saznao za zlostavljanje pregledavanjem njegovog računala


jamie hubley

Jamie Hubley je imao petnaest godina kada je počinio samoubojstvo 14. listopada 2014. godine. Jamie je bio žrtva anti-gay bullyinga.


 

 

MeganMegan Meier počinila je samoubojstvo vješanjem tri tjedna prije četrnaestog rođendana. Godinu dana nakon Meganinog samoubojstva, njeni su roditelji pokrenuli istragu koja je otkrila vezu između samoubojstva i internetskog zlostavljanja putem drštvene mreže MySpace gdje su pojedinci provalili u Meganine privatne poruke i kasnije koristili pronađene informacije da bi joj se izrugivali i izložili je javnom sramoćenju.alyssa morganAlyssa Morgan počinila je samoubojstvo vješanjem u dvanaestoj godini života. Alyssa je bila žrtva vršnjačkog zlostavljanja koje se pogoršala nakon što se javno izjasnila kao biseksualna osoba.


 

 

rehateh parsonsRehateh Parsons je kao sedamnaestogodišnjakinja pokušala počiniti samoubojstvo vješanjem u svom domu 4. travnja 2013. godine.  Rehateh je završila u komi, a aparati koji su je držali na životu isključeni su 7. travnja. Njezina se smrt povezuje s internetskom distribucijom fotografija nastalih u grupnom silovanju koje se dogodilo sedamnaest mjeseci prije samoubojstva.audrie pottAudrie Pott nažalost dijeli sličnu sudbinu kao i Rehateh. Audrie je počinila samoubojstvo vješanjem u petnaestoj godini, osam dana nakon zabave na kojoj su je sekusalno napastovala trojica tinejdžera. Fotografije su postavljene na internet i popraćene bullyingom. 

x_30_dtl_emmyphoebe_130306Phoebe Prince također je izvršila samoubojstvo vješanjem u petnaestoj godini života zbog mjeseci trpljenja školskog i internetskog zlostavljanja.


 

 

nicola ann raphael

Nicola Ann Raphael počinila je samoubojstvo u petnaestoj godine predoziranjem tabletama. Nicola Ann bila je žrtva vršnjačkog zlostavljanja koje je trajalo preko tri godine, a bila je zlostavljana zbog gotičarskog stila odijevanja.

jamey rodemeyerJamey Rodemeyer bio je biseksualni tinejdžer poznat po aktivizmu protiv homofobije i videima na Youtube-u kojima je pokušavao pomoći žrtvama homofobnog zlostavljanja. Jamey je zbog konstantnog zlostavljanja počinio samoubojstvo u četrnaestoj godini života. 

Amanda-Todd-1Amanda Todd počinila je samoubojstvo vješanjem u petnaestoj godini života kao rezultat opetovanog školskog i internetskog zlostavljanja. Prije smrti, Amanda je objavila video na YouTube-u gdje je koristeći niz kartica s rečenicama ispričala iskustvo u kojem je bila ucijenjena da pokaže grudi putem web kamere. Nakon Amandinog samoubojstva, video je postao popularan i dobio veliku pažnju javnosti.Kenneth_WeishuhnKenneth Weishuhn imao je samo četrnaest godina kada je počinio samoubojstvo. Kenneth je bio žrtva vršnjačkog zlostavljanja, primao je prijetnje smrću na mobilni telefon i bio je glavna tema jedne Facebook grupe. Kenneth se mjesec dana prije samoubojstva deklarirao kao gay. Zlostavljanje koje je opisano kao agresivno i nemilosrdno natjeralo je Kennetha da si oduzme život vješanjem u obiteljskoj garaži.


 

dawn marieDawn-Marie Wesley počinila je samoubojstvo u četrnaestoj godini. Dawn-Marie bila je žrtva bullyinga i psihičkog zlostavljanja, kao i verbalnih prijetnji tri djevojke koje su pohađale istu srednju školu kao i Dawn-Marie. Ostavila je oproštajnu poruku obitelji: “Ako pokušam pronaći pomoć, postat će još gore. Uvijek traže novu osobu koju će prebiti, a riječ je o najjačim djevojkama. Ako ih cinkam, izbacit će ih iz škole i nema šanse da bi se onda zaustavile. Sve vas jako volim.” Objesila se psećim povodcem u vlastitoj sobi.


kellyKelly Yeomans imala je trinaest godina kada je počinila samoubojstvo. Bila je žrtva zlostavljanja i izrugivanja, pogotovo zbog težine. U srpnju 1997. godine grupa djece se nekoliko večeri za redom okupljala ispred kuće u kojoj je stanovala Kelly i bacala hranu na kuću i vikala rugajući se Kelly. Djevojčica je obitelji rekla da joj je dosta i da će se predozirati. Petero tinejdžera starosti od trinaest do sedamnaest godina osuđeno je zbog namjernog zlostavljanja Kelly u mjesecima koji su prethodili njenoj smrti.

Smiješno?

 

*zapis iz dnevnika Franza Kafke

*podatci o tinejdžerima preuzeti su s Wikipedije

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *