Sličnosti i različitosti

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Definicija tolerancije glasi : „Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.“

Danas sam sudjelovao na radionici Gradskog društva Crvenog križa – Sisak na temu sličnosti i različitosti. Sudjelovali su korisnici rehabilitacijskog centra Komarevo, učenici Gimnazije Sisak te voditelji i volonteri Crvenog križa. Cilj nam je bio pronaći stvari koje su nam slične i različite te ih upisati u dvije duge. Počeli smo tako da smo se predstavili jedni drugima i kroz razgovor pronalazili sličnosti i razlike. Unatoč našoj razlici u godinama i poteškoćama pojedinaca uspjeli smo obaviti zadatak uz mnogo zabave i smijeha.

Iako drugačiji jedni od drugih svi volimo dobre stvari u životu. Cijenimo obitelj, šetnje u prirodi, glazbu, filmove, smijeh, putovanja, životinje. Pošto je svatko od nas individua naše različitosti su lako pronađene npr. godine, stil odijevanja, zanimanja, razvijenost govora, spol, frizura. Uz osmijeh smo odradili naš zadatak i predstavili ga ostalim skupinama. Suradnja je bila obostrana i dobili smo pozitivnu povratnu informaciju od drugih na naš rad.

Sudjelujući na radionici podsjetio sam se koliko smo zapravo svi slični, volimo iste stvari, cijenimo male stvari i ljude oko sebe. Djeca i osobe s poteškoćama zaslužuju isti tretman kao i svi ostali, a druženje s njima samo će vam uljepšati dan kao i meni.

Današnji blog završit ću s izrekom Deepak Chopra : „Budi sretan bez razloga, kao dijete. Ako si sretan s razlogom, ti si u problemu, jer taj razlog ti može biti oduzet.“

Bojan Iličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *