Sloboda

Koliko smo slobodni. Živimo u modernom društvu koje ima svoja ograničenja. Od nas se očekuje da udovoljavamo kategorijama društva i kroz godine obavimo određene obaveze. Društvo nam šalje poruku da s nama nešto nije u redu čim ne ispunjavamo određenu kategoriju.

 

13115433_600449350122031_717512262_nAko do 30. godine niste u braku s vama nešto nije u redu. Kažu prolazi ti vrijeme. Ako s 27. godina nemate stalni posao kažu vam da ste lijeni i da se pokrenete. Ako imaš kilažu koja ne odgovara standardima smatra se da ne brineš o sebi i da si si sam kriv za svoje stanje. Diskriminirajući potičemo govor mržnje.

 

Svatko od nas je individua te ne možemo ljude procjenjivati na temelju društvenih očekivanja. Ne znamo što se dešava u nečijem životu, koji problemi njega/nju muče. S čime se mora nositi svaki dan, fizički i psihički. Nismo svi isti!

 

Život je šarolik i svatko od nas ga živi u skladu s svojim mogućnostima. Procjenjujte ljude u skladu s onim što znate o njemu, a ne prema onome što ste čuli. Potrudite se upoznati nekoga prije nego stvorite sliku o njemu prema društvenim očekivanjima. Pokažite svojoj djeci, svojim primjerom, što znači „razmišljati svojom glavom“.

 

Pustite društvene norme, oslobodite sebe i odlučujte svojim mozgom. Radite ono što vas veseli i omogućuje vam da se osjećate sretno. Stvarajte svoju priču o svom životu i šaljite pozitivnu poruku. Živite punim plućima i iskoristite svaki dan u potpunosti.

 

Bojan Iličić

Fotografija preuzeta s Instagram.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *