STAKLENKE LJUBAV I MRŽNJA

Učiteljica Ivana 2. B razreda jedne OŠ u Zagrebu odlučila je na satu razrednika pokazati svojim učenicima kako su riječi opasne, što donose za sobom i kakve posljedice ostavljaju. Učenici su bili zbunjeni, ali svi su jednoglasno odlučili sudjelovati. Situacija koja ju je potakla na ovaj pokus su sve češća vrijeđanja učenika međusobno, već u 2. razredu, jer djeca često koriste govor mržnje. Marko i Niko su rekli Ruži da je ružna glupača i da se nikad ne žele igrati s njom. Ruža je pobjegla plačući kući. Učiteljica Ivana odlučila je stati vrijeđanju na kraj i potaknuti ih na razmišljanje koje će pamtiti zauvijek.

POKUS JABUKE LJUBAV I MRŽNJA

Pokus se sastojao od : 2 prazne staklenke krastavaca

   2 papirića

   1 jabuke

Pokus se ponavljao svaki dan 5 minute pred kraj školskog dana 6 tjedana.

Učiteljica Ivana na sat razrednika je donijela sav potreban materijal te je zamolila učenike da na jedan papirić napišu riječ LJUBAV a na drugi MRŽNJA.

Učiteljica je prerezala jabuku na 2 jednaka dijela. Otvorila je staklenke. Prvo je na dno prve staklenke položila jabuku i papirić s riječi LJUBAV,  a u drugu staklenku drugu polovicu jabuke s riječi MRŽNJA i hermetički zatvorila.

Svaki radni dan u trajanju oko 6 tjedana. pred kraj nastave djeca su se skupljala oko staklenke LJUBAV I MRŽNJA.

Staklenku LJUBAV s jabukom su gledali milo i govorili lijepe riječi tipa: ja te volim, lijepa si, zdrava, dobra za tijelo, mirišeš…

Staklenku MRŽNJA su gledali ljuto i govorili mrzim te, ružna si, odvratna, smrdiš, loša si…

REZULTAT POKUSA

Nakon 6 tjedana otvorili su obje staklenke i napravili plakat sa zaključcima i slikama pokusa koja su se djeci urezala duboko u sjećanje.

Jabuka iz staklenke LJUBAV je bila još uvijek donekle friška, tj. samo na rubovima malo tamnija, a i još je mirisala.

Jabuka iz staklenke MRŽNJE je bila tamna, skoro crna, mirisala je na trulež.

LJUBAV je lijepa, miriši i osjećaj je dobar.

MRŽNJA je loša, ružna i miriše užasno.

 

Poruka je da moramo jako paziti što govorimo jer to i postajemo, ali isto tako što govorimo drugima. Ružne riječi su ružne i opravdanja nema. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *