Učitelj

 

Svi znamo da učitelj igra veliku ulogu u razvoju djeteta. On je poveznica onoga što učite kod kuće i onoga što se uči u školi. Ponekada se ta znanja preklapaju i proširuju. Što čini dobrog učitelja? Puno faktora tu igra ulogu, ali na prvo mjesto ću staviti odnos prema učenicima. Učitelj mora stvoriti dobru klimu u razredu. Razred u kojemu se učenici poštuju, uočavaju i prihvaćaju međusobne razlike i pomažu jedni drugima tj. postaju prijatelji i njeguju taj odnos.


07Teachers-t_span-articleLarge-680x325Učitelj je zadužen učenicima ponuditi različite oblike poučavanja i dati im da odaberu njima odgovarajući, pružajući ima na taj način da dođu do izražaja i pokažu svoj puni potencijal. Bitno je pružiti im znanje koje će koristiti u svakodnevnom životu. Naučiti ih kulturi ponašanja u društvu i kako ju primijeniti. Tu je glavna poveznica – nešto naučiti i primijeniti. Znanje kao znanje mora služiti svrsi. Učitelj učenicima znanje mora prenijeti na zanimljiv njima prilagođen način, možemo to učiniti spajajući riječi s glumom, humorom, gestikulacijom, slikama, videom i sl. Učenici posebno vole kada mogu izraziti svoje mišljenje a učitelj ima zadatak da potiče kritičko mišljenje i da nauči učenika kako da istražuje svijet oko sebe i pita „zašto“. Omogućiti učeniku da donosi ključne odluke i djeluje u skladu s njima. Poticati i razvijati kod učenika samopouzdanje tako da može reći svoje mišljenje na glas. Pripremajući se za nastavu učitelj potroši puno vremena razmišljajući kako prenijeti cilj sata učenicima, ali treba prepoznati kada učenici zahtijevaju drugačiji pristup i učenik te može odvesti u smjerovima koje ne očekuješ te ti dati divne ideje za nastavak rada. Uočiti problematiku i zajednički je kao skupina rješavati u timu. Učitelj ima zadatak podučavati učenike da učenje nikada neprestane već da imamo priliku učiti cijeli život i usavršavati sebe kao osobu i kao profesionalca te to pokazati na svom primjeru. Učitelj treba pokazati da je i on samo osoba i da njegovo znanje doseže granice te u proces nastave uključivati i druge osobe koje će znanje kroz svoju stručnost prenijeti skupini, često i roditelji imaju veliku ulogu u školi i procesu učenje svog djeteta. Učitelj mora pokazati empatiju da bi učenici mogli učiti od njega i nositi se s raznim situacijama. Volontiranje u školi stvara male humanitarce i potiče njihovu empatiju prema socijalnoj problematici.

Učitelj ima veliku odgovornost prema vašem djetetu i kada učitelj uživa u svom poslu sve teče glatko. Dobar učitelj će vašem djetetu pružiti dobre temelje za ostatak života, omogućiti mu da s radošću ide u školu i da mu znanje nije prepreka već radost. Podučavati učenike da govoru mržnje i nasilju nema mjesta u ovome svijetu i podučiti svoje učenike kako ga spriječiti i biti bolja osoba.

Bojan Iličić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *