Zašto?

Na početku se sve to činilo jednostavnijim nego što to zapravo jest. Spriječit ćemo govor mržnje jer govor mržnje ne donosi ništa dobro. Sedam različitih ljudi, različitog iskustva  i različitih ideja sa jednim zajedničkim ciljem- boriti se protiv govora mržnje. Čim smo krenuli, shvatili smo da smo se možda malčice prenaglili jer je naprosto nemoguće u potpunosti iskorijeniti govor mržnje. Govora mržnje je jednostavno previše.

A činilo se tako lako. Reći ću onome koji širi govor mržnje- „Nemoj! Stani i razmisli prije nego klikneš enter i pošalješ svoje istipkane rečenice pune mržnje u online svijet! Nekoga vrijeđaju te riječi i netko se osjeća povrijeđeno. Nemoj!“

Tko širi govor mržnje?

Zamišljam nesigurnu tinejđericu frustriranu raznim okolnostima kako ostavlja anonimne komentare na Ask.fm profilu kolegice iz škole, zamišljam povrijeđenog dečka koji šalje gadne komentare bivšoj djevojci koja ga je ostavila, zamišljam psihički nestabilnu osobu koja u sekciji komentara nakon članka dnevnih vijesti komentira kako su to sve ustaše (ili pak komunisti ili fašisti ili pripadnici bilo koje druge ideologije, zapravo) i kako sve to treba pobiti, zamišljam osobu koja potajno gleda Big Brother („jer to naravno gledaju samo osobe bez svog života“) koja poslije sudjeluje u Internetskim forumima u blaćenju sudionika.

To sve može biti tako, a ni ne mora. Osoba koja širi govor mržnje na Internetu može biti ljubitelj životinja koja je udomio 12 štenaca, to može biti najomiljenija hrvatska zvijezda, to može biti simpatična bakica koja peče najbolje kolače. Osoba koja širi govor mržnje može biti zaista svatko, a da mi to i ne znamo. Svi smo mi anonimni iza svojih ekrana dok udobno sjedimo u našim naslonjačima.

Ono što je meni još veća nepoznanica je zašto. Zašto je govor mržnje toliko raširen? Zašto ljudi imaju potrebu širiti toliko negative i negativnih komentara na online prostorima? Ja odgovor na ovo pitanje nemam. Možda se i na trenutke sramežljivo pojavljivao u ovom tekstu, ali ja ne znam konačan odgovor. Nadam se da ću ga do kraja ove kampanje i saznati.

Ana Tavić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *