Ne trebam

Sve što ne trebam biti:

Ne trebam biti nasmiješena. Ne trebam biti ozbiljna. Ne trebam biti svježe počešljana, ni ošišana. Ne trebam biti mršavija. Ne trebam biti deblja. Ne trebam biti zabavna. Ne trebam biti neopterećena. Ne trebam biti koketna. Ne trebam biti šaljiva. Ne trebam biti načitana. Ne trebam biti otvorena. Ne trebam biti spremna na avanturu. Ne trebam biti tiha. Ne trebam biti snažna. Ne trebam biti zgodna. Ne trebam biti našminkana. Ne trebam biti moderna. Ne trebam biti ženstvena. Ne trebam biti komunkativna. Ne trebam biti misteriozna. Ne trebam biti razmažena. Ne trebam biti čvrsta. Ne trebam biti samostalna. Ne trebam biti poslušna.

Sve što ne trebam imati:

Ne trebam imati dugu kosu. Ne trebam imati 55 kilograma. Ne trebam imati čvrsto tijelo. Ne trebam imati ravne zube. Ne trebam imati dečka. Ne trebam imati zaručnika. Ne trebam imati supruga. Ne trebam imati djecu. Ne trebam imati petogodišnji plan. Ne trebam imati egzotične hobije. Ne trebam imati zarazan smijeh. Ne trebam imati dugačke noge. Ne trebam imati glatke noge. Ne trebam imati glatke pazuhe. Ne trebam imati umjetne nokte. Ne trebam imati dobar mobitel. Ne trebam imati novi laptop. Ne trebam imati modernu odjeću. Ne trebam imati automobil. Ne trebam imati najboljeg prijatelja. Ne trebam imati najbolju prijateljicu. Ne trebam imati hrpu prijatelja. Ne trebam imati plan.

Sve što ne trebam raditi:

Ne trebam kimati glavom. Ne trebam se pomiriti sa situacijom. Ne trebam šutjeti. Ne trebam se pokoriti. Ne trebam ignorirati. Ne trebam se smijati. Ne trebam ogovarati. Ne trebam mrziti. Ne trebam vrijeđati. Ne trebam gledati ispod oka. Ne trebam odustati. Ne trebam prestati pokušavati.

Što trebam biti, imati i raditi?

Trebam biti svoja.
(Čija ću inače biti?)
Trebam imati svoje mišljenje.
(Sva su ostala već zauzeta, nema ih smisla prisvajati.)
Trebam raditi na sebi.
(Djelo sam sebe same, pa zašto ne bih bila remek-djelo?)

Kristina Tešija

*ilustracija: Charles Dana Gibson

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *